Waarom het belangrijk is om je bakstenen muren en metselwerk te beschermen?
Bakstenen en mortel zijn niet 100% waterdicht. Zelfs moderne woningen die zijn gebouwd met spouwmuren en grotendeels ondoordringbare materialen kunnen nog steeds last hebben van binnendringend vocht (water dat van buiten komt). Overtollig vocht in baksteen en metselwerk kan leiden tot interne schade en zwarte schimmel.
Op de lange termijn kan overtollig vocht je huis op een aantal ernstige manieren aantasten: corrosie, groei van algen en korstmos op de muren en schade aan houten elementen. Dit zijn allemaal grote zorgen, die onmiddellijke aandacht vereisen.
Of je nu al last hebt van binnendringend vocht of het risico wilt verminderen, het is belangrijk om een vertrouwd product te gebruiken bij het waterdicht maken van metselwerk en baksteen.
Metselwerk en stenen muren waterdicht maken
Een goede bescherming begint met het vinden van de oorzaak. Bouwfouten, scheuren en mortel moeten worden gerepareerd voordat je door kan gaan met het waterdicht maken van metselwerk en stenen.
Zodra het huis structureel in orde is kan de gevel waterdicht gemaakt worden. Wij adviseren de gevel te impregneren of te behandelen met een waterafstotende verf. Dit beschermt je huis tegen regen, mogelijke vorstschade en vervuilende stoffen.
Neem altijd contact op met de fabriek als je niet zeker weet of een impregneermiddel geschikt is voor het desbetreffende oppervlak. Het is altijd raadzaam om een kleine hoeveelheid op een onopvallende plek aan te brengen om de compatibiliteit te testen.
Afhankelijk van de staat van uw muren zijn er twee productgamma’s beschikbaar om uw bakstenen en stenen muren waterdicht te maken. Hieronder meer over deze opties.
Impregneermiddelen
Baksteen en metselwerk kunnen alleen worden geïmpregneerd als deze onbehandeld zijn. Impregneermiddelen werken alleen op onbehandelde minerale ondergronden. Impregneren is een perfecte oplossing als je het uiterlijk van de gevel niet wilt veranderen maar deze wel wilt beschermen.
Hoe werken impregneermiddelen?
Waterafstotende impregneermiddelen trekken in de ondergrond (bakstenen, steen etc.) Door de gebruikte nano technologie kunnen de actieve ingrediënten diep in de muur doordringen. Deze actieve ingrediënten bekleden de haarvaten van het metselwerk, waardoor de wateropname wordt verminderd.
Als het ware wordt er een langdurige onzichtbare barrière gevormd tegen het binnendringen van water. Bijkomend voordeel is dat je muren nog steeds kunnen ‘ademen’. Zonder het ademend vermogen kan het vocht dat al in je muren zit niet verdampen. Zo krijg je last van schimmels.
Impregneermiddelen drogen transparant op, waardoor elke zichtbare baksteen zijn oorspronkelijke uiterlijk behoudt.
Hydrastop Pro
Hydrastop Pro is een vloeibaar waterafstotend impregneermiddel ontwikkeld met geavanceerde nanotechnologie. Speciaal ontworpen voor toepassing op grote en kleine oppervlakken. Een behandeling met Hydrastop gaat tussen de 5 en 10 jaar mee afhankelijk van de belasting. Dit impregneermiddel wordt in 1 laag eenvoudig aangebracht en is milieuvriendelijk.
Hydrastop Pro is o.a verkrijgbaar op www.123vochtbestrijding.nl
Waterafstotende verf
Een waterafstotende verf is de juiste keus als je graag de stenen een andere kleur wilt geven. Oude verfresten of coatings dienen verwijdert te worden voor het verven. Met een verf op basis van siliconenhars kunnen scheuren kleiner dan 0,3 mm worden gerepareerd.
Om een goede waterafstoting te creëren moeten er meerdere lagen verf aangebracht worden. Tussen de lagen moet minimaal 12 uur droogtijd zitten. Vaak wordt er geadviseerd om een primer aan te brengen zodat de verf beter kan hechten.
Ons advies over waterdicht maken
Verf is erg onvoorspelbaar. Veel zon of juist regen kan het oppervlak aantasten met als gevolg dat de verf zo van je muur af bladdert. Impregneermiddelen zijn daar in tegen erg voorspelbaar, transparant en lossen op een natuurlijke manier weer op. Hierom adviseren wij altijd impregneermiddelen te gebruiken als dit mogelijk is.
Graag meer weten over impregneren? Leer hier dan ons artikel impregneren – wat is impregneren?